Vang Granit

 Vang Granit

     
 

Vang Granit er et nedlagt stenbrud

Den karakteristiske mørkegrå Vanggranit har været udnyttet langt tilbage i tiden, hvilket der ses mange spor af nord og syd for byen.
 I 1189 startede en industriel udnyttelse af granitten, hvilket på afgørende vis fik betydning for havnen og for fiskerlejet i det hele taget. Det var navnlig genopbygningen af Christiansborg Slot efter branden i 1884, som skabte forudsætningerne for denne industri.
 Stenbruddet blev hurtigt en stor arbejdsplads, og i 1930-erne var arbejdsstyrken oppe på ca. 200 mand. Byggeaktiviteten i Vang var stor, og byen ovenfor fiskerlejet blev til på dette tidspunkt.
 Store mængder sten blev udskibet, og flere gange i årenes løb måtte havnen udbygges, senest i 1944, hvor det sydvestlige molehoved blev anlagt. I 1965 valgte man imidlertid at etablere mere tidssvarende udskibningsfacilteter syd for havnen, og fiskeriet blev nu igen havnens eneste erhvervsmulighed.
 I dag tjener Vang Havn mest rekreative formål for lokalsamfundet og for de mange sejlende turister, som trofast vender tilbage år efter år. For den almindelige bornholmer er Vang stedet, hvorfra man nyder øens smukkeste solnedgange.
     
 

Billedgalleri

Tilbage Næste