Bornholm i sne 2010-11

Torsdag den 23. december blev Bornholm ramt af snekaos. Fredag den 24. december, Juleaften, var alle veje på Bornholm lukket på grund af sne. Politiet frarådede al udkørsel, så der var mange gæster, som kom med færgerne, der måtte overnatte i Rønne. Cirka 80 passagerer og besætningsmedlemmer holdt juleaften på
>>Povl Anker<< fordi det ikke var muligt at køre ud på øen.
Selv om det blev en usædvanlig juleaften for alle, manglede der intet. Der blev både en god julemiddag, og alle gæster fik en julegave fra rederiet.

Julen 2010 blev uden overdrivelse uforglemmelig for tusindvis af mennesker på Bornholm. Den jul vil der kunne fortælles om i mange år. Børn, børnebørn og oldebørn vil komme til at høre om dengang i 2010, da det virkelig var snevejr og far var dreng. En hel del børn måtte fejre julen i Rønne idrætshal sammen med deres forældre og flere hundrede fremmede mennesker, som også strandede her, fordi de ikke kunne komme videre ud på øen fra Rønne.
Børn og forældre fik en god juleaften, som det også blev skildret i den landsdækkende radioavis julenat.
En mand fra Helsingør, som selv var strandet i Rønne på vej til Ibsker kunne berette om en lille pige, der spurte sin far, om han nu ville huske at melde dem til julefesten næste år. Der blev trakteret med flæskesteg og risalamande, danset om juletræet og selv julemanden havde været på besøg med gaver.

På Almegårds Kaserne blev der også mange indkvarteret, som måtte holde juleaften uden familien.

Men smukt ser det ud

Efter endnu en voldsom omgang sne hele mandagen valgte politiet at oprette katastrofeberedskab på Bornholm og etablerede desuden et nødcenter sammen med regionskommunen. Samtidig blev der rekvireret hjælp fra det øvrige Danmark i form af snerydningsmateriel og en stationær helikopter. Bornholms politi havde fået to snescootere til rådighed, så man kunne komme ud med receptpligtig medicin. Hjemmeværnet hjalp til med to bæltekøretøjer som var stationeret henholdsvis i Rønne og Nexø.
Tirsdag formiddag blev der desuden stationeret en SAR helikopter på Bornholm, som kunne hjælpe med at flyve læger og sygeplejersker ud til ufremkommelige steder på øen, hvis der blev behov for det. Helikopteren kunne også bruges til at flyve ud med nødforsyninger samt brændsel til folk, det kunne meget vel komme på tale, efter at mange havde været indesneet i efterhånden seks, syv døgn.
Onsdag morgen kom de sidste store maskiner med færgen fra Køge, så havde det danske beredskab  sendt 31 gravemaskiner og tre kraftige sneslynger  til hjælp for at få bugt med snemasserne.

Julen 2010 gav Beredskabsstyrelsen Bornholm årets travleste dage med 50 assistancer til det bornholmske samfund i forbindelse med sneberedskabet. Juledagenes vagthold havde set frem til vagtskifte den 27. december, men i stedet blev det til en ekstra lang julevagt for over 70 værnepligtige og frivillige sammen med 20 befalingsmænd. I løbet af sneberedskabsdagene mellem jul og nytår kørte de over 4.000 km. og udførte 1.000 timers arbejdsindsats for at løse det bornholmske sneberedskabs opgaver.

Personale på hospitalet, plejehjem og hjemmehjælpere havde problemer med at komme til og fra arbejde så der var mange der tog nogle ekstra vagter, da de ikke kunne komme hjem. Første juledag rykkede en jordemoder ud til en fødende kvinde i Sandkås på ski. Det er anden gang i år, den erfarne jordemoder rykker ud i høj sne. Tidligere i december bliv hun således hentet i traktor, da det var umuligt at komme frem i bil for sne. Den fødende kvindes far hentede jordemoderen med sin traktor.

Billedgalleri

Diasshow
Tak til Kenny og Dan for billederne

 
Tak til Rie og Jørgen for video-optagelsen

Startside